Ondernemen

Hoe de bibliotheek zichzelf opnieuw uitgevonden heeft

Hoe de bibliotheek zichzelf opnieuw uitgevonden heeft
568views

De traditionele bibliotheek is door de jaren heen enorm veranderd. De bibliotheek van nu is niet meer te vergelijken met de bibliotheek van pakweg tien jaar geleden. Dat kan ook niet anders. Door de digitalisering van onze samenleving zijn er heel veel nieuwe alternatieven ontdekt. We zijn niet minder gaan lezen, maar dit wel anders gaan doen. Daarnaast zien we ook dat er heel veel innovatieve bibliotheek oplossingen zijn bedacht om de service te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op de veranderingen die door de jaren heen zijn aangebracht en wat we mogelijk kunnen verwachten voor de toekomst van de bibliotheek. 

Zelfservice 

Een van de grootste veranderingen van de afgelopen jaren is dat er veel meer wordt ingezet op zelfservice. Hierdoor is er ook minder personeel nodig in de bibliotheken. Sterker nog: veel bibliotheken worden tegenwoordig volledig gerund door vrijwilligers. Er zijn zelfbedieningsuren waarbij enkel één persoon aanwezig hoeft te zijn als aanspreekpunt, maar het lenen en terugbrengen geheel zelfstandig kan worden gedaan. Zelfs betalen kan via een speciaal systeem. Dit maakt dat er flink kan worden bespaard op de arbeidskosten. 

Digitale bibliotheek 


Daarnaast ontkomen bibliotheken er niet meer aan om ook op grote schaal digitaal aanwezig te zijn. Dat betekent dat bibliotheken tegenwoordig ook meestal een eigen website hebben. Hierop kan eenvoudig het aanbod worden ingezien, kunnen boeken worden gereserveerd en zelfs verlengd. Dat maakt een lidmaatschap bij de bieb natuurlijk direct een stuk gebruiksvriendelijker. 

Beveiligingssystemen 

Door de jaren heen is ook de veiligheid in de bibliotheek toegenomen. Het is ongelofelijk hoeveel producten er jaarlijks worden gestolen uit de bibliotheek. Boeken die moeiteloos werden meegenomen en nooit meer terugkwamen. Dit had grote gevolgen voor het bestaan van de bibliotheek. Gelukkig is ook op dit gebied veel veranderd. Zo zijn de meeste bibliotheken (vooral in de grotere steden) uitgerust met een goed beveiligingssysteem. Zo worden waardevolle spullen binnen de bieb beter beschermd en wordt er een veilige omgeving gecreëerd voor de rest van de bezoekers. 

Leave a Response

Maxime
Maxime, geboren in Tilburg, ontwikkelde een passie voor bedrijfsvoering en cijfers, en specialiseerde zich in fiscale economie na zijn Bachelor in Bedrijfseconomie. Door een stage bij een gerenommeerd accountantskantoor vergaarde zij praktijkervaring in administratie en belastingadvies voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Na enkele jaren ervaring opgedaan te hebben bij een consultancybureau, waar zij MKB-ondernemers adviseerde op het gebied van financiering en strategie, richtte Maxime in 2015 zijn eigen adviesbureau op. Met zijn onderneming biedt zij nu gespecialiseerde diensten aan in administratie, belastingadvies en ondernemerschapstraining voor het MKB, waarbij hij zich onderscheidt door een persoonlijke aanpak en diepgaande kennis van fiscale wetgeving.